Populația Pământului va atinge un vârf în mijlocul anilor 2080, ajungând la aproximativ 10,3 miliarde de oameni, apoi va scădea ușor la un nivel mult mai mic decât se anticipa acum un deceniu, a spus Organizația Națiunilor Unite (ONU).
Populația Pământului, de 8,2 miliarde de oameni în prezent, va crește până la acel vârf în următorii 60 de ani, apoi va scădea la 10,2 miliarde până la sfârșitul secolului, conform unui raport intitulat „World Population Prospects 2024”.
Raportul arată că dimensiunea populației mondiale în 2100 va fi cu șase procente (700 de milioane de oameni) mai mică decât ceea ce se anticipa în iunie 2013.
„Peisajul demografic s-a schimbat foarte mult în ultimii ani”, a spus Li Junhua, Secretar General Adjunct al ONU pentru Afaceri Economice și Sociale.
El a spus că vârful neașteptat al populației provine din mai mulți factori, inclusiv din niveluri mai scăzute ale fertilității în unele dintre cele mai mari țări ale lumii, în special China.
El a adăugat că acest maximum mai scăzut va veni mai devreme decât s-a calculat anterior și că acesta este un semn pozitiv în lupta împotriva încălzirii globale: mai puțini oameni, care consumă mai puțin în total, ar însemna o presiune mai mică asupra mediului.
„Cu toate acestea, creșterea mai lentă a populației nu va elimina necesitatea de a reduce impactul mediu atribuit activităților fiecărui individ”, a spus oficialul, citat de Science Alert.
Mai mult de un sfert (28 de procente) din populația mondială trăiește acum într-una din cele 63 de țări sau regiuni unde populația a atins deja un vârf, cum ar fi China, Rusia, Japonia și Germania, se arată în raport.
Aproape 50 de alte țări ar trebui să i se alăture acestui grup în următorii 30 de ani, printre care se numără Brazilia, Iran și Turcia.
Dar creșterea populației va continua în mai mult de 120 de țări după 2054. Printre ele se află India, Indonezia, Nigeria, Pakistan și Statele Unite, a spus ONU.
Creșterea speranței de viață la nivel global, întreruptă de pandemia de COVID-19, a fost reluată, cu o medie de 73,3 ani de longevitate în 2024. Aceasta va ajunge la o medie de 77,4 ani în 2054.
Astfel, populația mondială va deveni tot mai îmbătrânită. Până la sfârșitul anilor 2070, numărul persoanelor în vârstă de cel puțin 65 de ani este proiectat să fie de 2,2 miliarde, depășind numărul celor sub 18 ani, prezice studiul.
Vrei să pierzi din grăsime și să îți crești mușchii? Iată ce recomandă nutriționistul
Un compus natural din măsline ar putea trata diabetul și obezitatea
Femeile expuse la substanțe chimice ar putea alăpta mai puțin
Utilizatorii de antidepresive ar putea renunța la tratament doar cu ajutorul medicului de familie